Yeşil Pasaport Nedir, Kimler Alabilir ?
- Alperen Çayırtepe
- 16 Kas 2017
- 3 dakikada okunur
Pasaport yabancı ülkelere gidecek olanlara yetkili kuruluşça verilen, yabancı ülke yetkililerinin kimlik incelemesinde geçerli olan belgedir.
Yeşil pasaport, bordo pasaporttan farklı olarak en fazla 5 yıl geçerlilik süresine ve daha fazla dolaşım gücüne sahip olan bir pasaport türüdür.
Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?
Yeşil Pasaport, günümüzde Memur Pasaport'u olarak bilinmektedir. Aslına bakarsak bu yanlış bir terimdir çünkü kamuda görevli memur vatandaşların yalnızca %4'lük bölümü Yeşil Pasaport alabilmektedir. Tam olarak da istenilen şartları karşılayan bazı kamu görevlilerine, memurlara ve eski bürokratlara verilmektedir.
- 1./2./3. Derece Kadrolarda Bulunan Devlet Memurlarına;
Her devlet memurunun Yeşil Pasaport alamayacağını söylemiştik. Devlet memurları Yeşil Pasaport hakkına sahip olmaları için önce belli bir kıdeme ulaşması gerekiyor. Devlet memurlarında Kıdem, derece ve kademe olarak hesaplanır. Derecelerden en yüksek derece 1. derecedir ve en düşük ise 13. derecedir. Mesleğe başlayan tüm memurlar 13 dereceden başlamaz. Kişilerin askerlik durumuna, kaç sene okuduğuna vb faktörlere göre başlangıç derecesi değişir. Örneğin; lisans mezunları mesleğe 9 derece 1 kademe olarak başlar. Bu 9/1 olarak ifade edilir. 1. senesinin sonunda kişi 1 kıdem ilerler ve 9 derece 2 kıdem, yani 9/2 olur. Derece ise, sicilinde bir olumsuzluk olmaması halinde 3 yılda bir ilerler. Bu hesaba göre 1., 2. ve 3. dereceden kadrolu memurlar yeşil pasaport almaya hak kazanır.
- Eski Bakanlar;
Bakanlar görevlerine devam ettikleri sürece siyah pasaport kullanırlar. Görevlerinin bitiminde ise yeşil pasaport kullanmaya hak kazanırlar.
- T.B.M.M Eski Üyelerine;
Milletvekilleri görev süreleri boyunca Siyah Pasaport kullanırlar. Görev süresini tamamlamış ve artık meclisle bağı kopmuş olan milletvekilleri yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.
- 1./2./3. Derece Kadro Karşılığı Çalışan Diğer Kamu Görevlileri;
Bu madde, devlette kadrolu olmayan, ancak sözleşmeli çalışan personeli ifade ediyor. Bu personel içinden 1,2 ve 3. derece kadro karşılığı olanlar da yeşil pasaport alma hakkını kazanır.
- 1./2./3. Kadro Derecesinde iken Emekliğe Ayrılan veya Görevden Çekilen Memur ve Diğer Kamu Çalışanları;
Bu kişiler emekli olduktan sonra da yeşil pasaport ayrıcalıklarını korurlar. Aynı şekilde görevlerinden kurum tarafından çekilseler dâhi yeşil pasaport haklarını korurlar.
- Görevleri Süresince Olmak Kaydı ile Büyükşehir, İl ve İlçe Belediye Başkanları;
Aktif olarak başkanlık yaptıkları süre boyunca, bu belediye başkanlarının da yeşil pasaport kullanmaya hakkı vardır.
- 1. Derece Kadro ile Emekli Olan Belediye Başkanları;
Normal bir belediye başkanı görev süresi bittikten sonra Bordo Pasaport kullanınmak zorundadır. Ancak 1. derece kadrodayken emekli olan belediye başkanlarının yeşil pasaport kullanma hakkına sahip olurlar.
- Devlet Sporcusu Ünvanı Taşıyan Atletler;
Yaptığı spor farketmeksizin, ülkeye başarı getirdiği gerekçesi ile devlet sporcusu ünvanına sahip kişiler yeşil pasaport kullanmaya hak kazanırlar.
- Özelleştirilen Eski Devlet Bankaları Çalışanlarından Bazıları;
Özelleştirmeden önce yeşil pasaport hakkını elde etmiş olanlar,
Kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olanlar, Sosyal Güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı olanlar ve Kamu görevlisi olanlar, 4603 Sayılı İş Kanununa tabi olanlar.
- İhracat İle Uğraşan İş Adamlarına Verilmesi Yasası;ü
Bakanlar Kurulu, 22.03.2017 tarihinde, ''İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar''a dair aşağıdaki yasayı çıkarmıştır.
Son üç takvim yılında (2014, 2015, 2016), yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan, ihracat yapan firma temsilcilerine yeşil pasaport verilmektedir.
NOT: Son üç takvim yılında yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar arasında olan firmalara 1, 10-25 milyon dolar arasında olan firmalara 2, 25-50 milyon dolar arasında olan firmalara 3, 50-100 milyon dolar arasında olan firmalara 4, 100 milyon doların üstünde olan firmalara ise 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport verilmektedir.
-Bu yasa devlete karşı şu suçlardan birisininden hüküm giymemesi durumunda geçerli: Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık. -Diğer suçlardan hüküm giyenler, Bakanlar Kurulu’nun belirlediği miktarı tutturuyorsa yeşil pasaport alabilecek. Hususi damgalı pasaporta başvurmak için, Ekonomi Bakanlığı’nın Talep Formu‘nu doldurup, üyesi olduğunuz İhracatçı Birliği’ne gitmelisiniz.
BOL ŞANS :)

Comentarios