Schengen Vizesi Nedir, Nasıl Alınır ?
- Alperen Çayırtepe
- 15 Kas 2017
- 5 dakikada okunur
Schengen Vizesi,
Schengen Anlaşması sonucu ortaya çıkan, en basit haliyle Avrupa Birliği üye ülkelerinin birbirlerine olan sınırlarının kaldırılmasıyla birlikte bu ülkelere seyahat etmek isteyenlerin almak zorunda olduğu bir vizedir. Schengen Anlaşması sayesinde, AB vatandaşları veya Schengen Vizesi sahibi turistler herhangi bir pasaport kontrolünden geçmeden bir Schengen ülkesinden diğerine rahatlıkla seyahat edebilmektedir.
Schengen Bölgesi Ülkeleri;
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
Schengen Bölgesi Haritası

Türkler için Schengen Vizesi;
Yapılan Yurtdışı Seyahat istatistiklerine göre: Türkler, ilk turistik seyahatlerinde Avrupa'yı ve özellikle İtalya'yı tercih ediyor. Akdeniz ülkelerinin mevsimsel ve kültürel özelliklerinin benzerlikleri Türk insanını İtalya, Yunanistan, İspanya, Fransa gibi ülkelere gitmeye itiyor. En çok başvuru yapılan AB üyesi ülkelerin başında ise Almanya geliyor. Almanya'nın bu kadar tercih edilmesi ve Türkler tarafından ilgi görmesinin en büyük nedenlerinden birisi olarak Almanya topraklarında 3 milyondan fazla Türk insanının yaşaması ve Türkiye'de yaşayan çoğu insanın Almanya'da bir yakının olması gösteriliyor.
Bu ülkelerden sonra ise Avusturya, Macaristan, Hollanda ve Çekya gibi ülkeler geliyor.

Schengen Vizesi Kuralları;
Schengen Vizesinin bazı kuralları vardır. Fakat bu kurallar katı denetime tâbi değildir. Bu şartlardan biri Schengen Bölgesine ilk giriş yapılacak ülkeden Schengen Vizesi alınmasıdır. Örneğin; 7 günlük seyahatinizde 3 ülke gezeceksiniz. Bu durumda ilk giriş yaptığınız ülkeden alınmanız isteniyor. Ancak bu kurallar kontrol edilmediğinden çok büyük sıkıntılar yarattığı söylenemez ama bu durum yaratmayacağı anlamına da gelmez. Bazı ülkeler (Almanya, Hollanda, vb.) vize aldığınız ülkeden giriş yapmadığınız da katı yaptırımlar uygulayabiliyor. Bu kontrol eden Pasaport memurunun insiyatifinde bir durum diyebiliriz.
Schengen Vizesinin bir diğer şartı da en çok konaklayacağınız ülkeden Schengen Vizesi almanızdır. Örneğin; 10 günlük seyahatinizin 6 gününü İtalya'da ve kalan 4 günü 2 farklı ülkede geçirecekseniz, ilk giriş yaptığınız ülke İtalya olmasa bile vizeniz İtalya'dan alınmalı. Bu durumda ilk söylediğim, ilk giriş yapılan ülkeden alınması kuralı geçersiz hale geliyor.
Schengen Vizesinin bir diğer kuralı ise; vizenizin süresi 6 ay dahi olsa en fazla 90 gün ikamet edebilirsiniz. Eğer son 6 ay içerisinde herhangi bir Schengen Üye Ülkesinde veya ayrı ayrı ülkelerde toplam 90 gün ikamet ederseniz, bu süre içerisinde başka bir Schengen Vizesi alamıyorsunuz.

Türk Vatandaşları için En Zor ve Kolay Schengen Vizesi Veren Ülkeler;
Schengen Vizesi hangi ülkeden olursa olsun elbette ki küçümsenecek, kolay bir iş değil ve gerekli evraklar, uyulması gereken kriterler insanın gözünü henüz başlamadan korkutuyor.
Schengen Vizesi alabilmenin en önemli ve kilit noktası şudur; evrakları eksiksiz ve kriterlere uygun hazırlamak. Eğer evraklar sorunsuz ve seyahat planınız inandırıcı ise sorunsuz bir şekilde vize alabilirsiniz. Bazı kişileri mülakatlara çağırabilirler ve bu da çoğu insanın kafasında soru işareti oluşturur. Acaba ne soracaklar, ne cevap vermeliyim, vb gibi soruların kafanızı kurcalamasına izin vermeyin çünkü bu sorular gerçekten basit ve tek cevaplık sorular olacaktır. Burada en önemli konu tutarlı olmaktır.
Schengen Vizesi, Türk vatandaşları için kimi ülkelerde sıkıntı iken kimi ülkelerde ise kolayca alınabilen bir vize türüdür. Almanya, Hollanda gibi Kuzey Avrupa ülkelerinin Türk vatandaşlarını vize konusunda çok zorladığı bilinmektedir. Sebebi ise o bölgelerde çok fazla Türk yaşaması ve bu durumda ülkelerine alacakları her Türk insanının potansiyel göçmen olarak görülmesidir. Bu yüzden bu ülkelerin konsoloslukları vize konusunda çok titiz davranmaktadırlar.
Günümüzde, Türk vatandaşlarına en kolay Schengen Vizesi veren üye ülkeler Yunanistan ve İtalya olarak gözüküyor. İspanya ve Polonya'dan yapılan başvurularda da çok sorunla karşılaşılmadığı söylensede, Akdeniz ülkelerinin daha kolay verdiğini herkes kabul ediyor.
Vize Başvurularında Aracı Kurumlar;
Türk vatandaşlarından Vize isteyen ülkelerin çoğu Türkiye'de Konsolosluk üzerinden vize başvurusu almıyor ve aracı kurumlarla çalışıyor. Eğer bütün belgeleriniz tam değilse zaten aracı kurum dosyanızı kabul etmiyor. O yüzden herşeyi eksiksiz hazırlayın ve eksik kaldımı diye korkmayın.
Vize başvurusunda bulunacağınız ülkeye göre aracı kurum değişiklik gösterebilir. Başvuru yapacağınız ülkenin aracı kurumunu öğrendikten sonra, bölgenizden sorumlu aracı kurumu arayıp detaylı bilgi alabilirsiniz.
Schengen Vizesi için Gerekli Belgeler
1) Geçerli Pasaport
Vize başvurusunda en basit ama en temel konu Pasaport'tur. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus; geçerli bir pasaportunuzun olması ve seyahatinizin öngörülen dönüş tarihinden sonra en az 6 ay daha geçerli olması gerekmektedir.
2) Vize Başvuru Formu
Vizeye başvuracağınız ülkeye ait Başvuru Formu eksiksiz ve gerçek bilgiler ile doldurulmalıdır. Bu belge gideceğiniz ülkenin başvurularını kabul eden aracı kurumların internet sitesinden veya gideceğiniz ülkenin konsolosluk sitesinden ücretsiz temin edilebilir.
3) Biyometrik Fotoğraf, 2 Adet
Schengen Vizesinin olmazsa olmaz şartlarından birisi ise biyometrik fotoğraflar. Herhangi bir fotoğrafçıya Vize için diye belirtirseniz onlar işlerini yapıp, size fotoğraflarınızı verecektir.
4) Vize Harcı Dekontu
Hangi ülke olursa olsun, Schengen Vize Harcı 60€ (Euro)'dur. Başvuru sırasında nakit olarak ödenir. Kimi aracı kurumlar Türk Lirası olarak alırken, kimi aracı kurumlar ise Euro üzerinden almaktadır. Başvurunuza gitmeden önce arayarak öğrenmenizi öneririm.
5) Eski Pasaport
Eğer varsa geçerliliğini yitirmiş olan eski pasaportlarınız başvurunuza getirmeniz gerekmektedir.
6) Seyahat Sağlık Sigortası
Kesinlikle yaptırmanız gereken bir sigortadır. Eğer yaptırmazsanız başvurunuz kayda alınmaz. En az 30.000€ (30 Bin Euro) karşılığı olan ve seyahatiniz boyunca yurtdışında kalacağınız bütün günleri kapsayan bir sigorta yaptırmanız gerekmektedir. Herhangi bir sigorta şirketi veya hesabınızın olduğu bir bankadan yaptırabilirsiniz. Pahalı bir sigorta değildir.
7) Kimlik ve Ehliyet Fotokopisi
Kimliğiniz ve Ehliyetinizin ön ile arka yüzlerinin okunaklı bir şekilde fotokopisi çekilip, başvuru dosyanıza eklenmeli.
8) Pasaport Fotokopisi
Pasaportunuzun kimlik bilgileri ile pasaport numarasının yazılı olduğu sayfanın okunaklı bir şekilde fotokopisi çekilmeli ve ayrıca eğer pasaportunuzda daha önce almış olduğunuz Schengen Vizeleri varsa, o sayfalarında fotokopisi başvuru dosyanıza eklenmeli.
9) Seyahat Planı Dilekçesi
Seyahate çıkış amacınızı ve geçireceğiniz gün ile birlikte hangi tarihlerde hangi ülkede, hangi şehirde olacağınızı net ve tutarlı bir şekilde bildirmeniz gereken dilekçedir. Bu dilekçe vize almanız için önemli bir belgedir ve kesinlikle inandırıcı olmalıdır.
10) Uçak Biletleri, Interrail Bileti Fotokopileri
Gidişinizi ve dönüşünüzü kanıtlayan ulaşım biletlerinizin fotokopileri dosyanıza eklenmeli. Tarihler, seyahat tarihlerinizle tutarlı olmalı.
11) Konaklama Rezervasyonları
Schengen bölgesinde geçireceğiniz günler için konaklayacağınız yerlerden alınmış rezervasyonların çıktısı gerekmektedir. Bunu hemen hemen her konsolosluk talep eder.
12) Öğrenci Belgesi
Okuduğunuz eğitim kurumundan veya e-devlet üzerinden alınmış, ıslak imzalı veya e-barkodlu öğrenci belgeniz olması gerekmektedir.
13) Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
Size en yakın Nüfus Müdürlüğüne giderek temin edebileceğiniz Nüfus Kayıt Örneği belgesidir. Aileden birinin sponsor olma şartından dolayı, aile fertlerinizle bağınızı kanıtlamanız amacıyla konsolosluklar istemektedir.
14) Sponsor Kimlik ve Ehliyet Fotokopisi
Sponsorunuzun kimlik ve varsa Ehliyetinin ön ile arka yüzlerinin okunaklı fotokopisi dosyanızda olmalıdır.
15) Sponsor Mal Varlığı Fotokopisi
Sponsorunuzun üzerine olan bütün Ev, Arsa Tapusu, Araba Ruhsatı veya Kira Kontratı gibi belgelerin fotokopisi gerekmektedir, elinizi güçlendirir.
16) Sponsor Maaş Bordrosu & Emeklilik Belgesi
Sponsorunuzun çalıştığı yerden alacağı, 3 aylık, ıslak imzalı maaş bordrosu dosyanıza eklenmelidir. Eğer sponsorunuz emekli ise, emeklilik belgesi gerekmektedir.
17) Sponsorunuzun Hesap Dökümü
En önemli ve son madde budur. Size sponsor olan aile üyesinin son 3 aylık bankadan alınmış ve ıslak imzalı Hesap Özeti dosyanızda olmalıdır. Hesap Özeti alınan hesapta seyahat edeceğiniz gün sayısına göre bir miktar para bulunması gerekmektedir.
Bütün bu evraklar hazır ise randevunuzu alıp, başvurunuzu yapabilirsiniz. Eğer bu evrakların tamamı eksiksiz ve kriterlere uygun ise vize almamanız için önünüzde hiçbir engel yoktur.
NOT: Evraklar gideceğiniz ülke ve alacağınız vizeye göre değişiklik gösterebilir. Resmi konsolosluk sitelerinden kontrol etmeniz gerekir.
Bir işe başlamak, o işin yarısını yapmaktır. Korkmayın ve hayallerinizin peşini asla bırakmayın!
Bol Şans dilerim :)
Comments